Акценти
Начало / Здравеопазване / Дни на репродуктивната медицина събират в Плевен над 150 специалисти

Дни на репродуктивната медицина събират в Плевен над 150 специалисти

В края на седмицата Плевен ще бъде домакин на Дни на репродуктивната медицина. Във форума ще вземат участие над 150 различни специалисти, които ще обсъдят репродуктивните проблеми не са само от гледна точка на имунологията и гинекологията, а също като генетични, ендокринологични и психологични проблеми.  Заявка за участие в Плевенските дни на репродуктивната медицина досега са направили 17 хабилитирани лица, които ще изнесат пленарни доклади. „Новото е, че в рамките на форума за първи път ще се проведат четири кръгли маси по актуални проблеми, отнасящи се до диагностика и терапия на репродуктивните неуспехи. Целта е да  уеднаквим критериите си, за да може след това да излезем с консенсус до националните експерти”, каза на пресконференция доц. д-р Емилияна Конова, управител на Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета” – Плевен.

За поредна година в рамките на Плевнеските дни по репродуктивната медицина в национален мащаб ще бъде отбелязан и Световният ден на имунологията.  „Това е едно признание към плевенската имунологична школа, тъй като тук ще бъде и акад. д-р Богдан Петрунов – един от водещите специалисти в областта на имунологията”, каза още  доц. д-р Емилиана Конова.  По време на дните ще се отбележи и петата годишнина от създаването на  Медицински център ”Св. Елисавета”.

За тези пет години в центъра са извършени 1 133 ин витро процедури, а броят на родените български деца е 417  деца. „Успеваемостта на центъра, измерена като клинични бременности, а не като положителен тест за бременност, е 40.51%  – общо  за петте години”, отбеляза доц.д-р Конова.  Ин витро центърът работи и с Фонда за асистирана репродукция. По него през тези години са финансирани  505 ин витро процедури и са родени 148 деца.

В рамките на Плевенските дни на репродуктивната медицина ще се проведе и сесия, която ще е отворена за пациенти. В нея ще участват психолози, а също и пациентски организации „Искам бебе”, „Зачатие” и „Усмихни се”. В хода на форума ще се открие и пътуваща изложба „Ангели с мисия ”, която е със снимки на деца, родени след ин витро процедури.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...