Начало / Култура / Днешният изпитен ден премина спокойно

Днешният изпитен ден премина спокойно

Днешният изпитен  ден, в който се проведе национално външно оценяване за ученици от 7-ми клас и държавни зрелостни изпити за ученици след 12 клас премина успешно, със стройна организация по дейностите за провеждане на двата изпита, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен Албена Тотева малко след приключването му.

Общият брой на зрелостниците и седмокласниците, които днес влязоха в изпитните зали беше 4 566.

В 8.33 ч започна изпита за 2 479 зрелостници, които се явиха на задължителната втора матура. Най-голям беше броят на дванадесетокласниците, избрали да се явят на матура по география и икономика, биология, английски език и история. Сред явилите се днес на матури преписвачи не са хванати, но на матурата по български език има анулирана една работа, заради преписване, научихме от Албена Тотева.

86 дванадесетокласници не влязоха днес на изпит.  Най-много не са се явили на матурата по география и икономика – 59. Един не се е явил на матура по математика, 17 – по биология, 7 – филисофски цикъл, английски език – 2.

Началото на изпита за седмокласниците беше обявен в 10.29 часа, когато и последният от явилите се ученици е получил материалите за изпита. Общият  брой на заявилите желание за явяване на втория изпит – този по математика, е 2  172. Явилите се са 2 087.

Те работиха също по Вариант 1. Същия номер вариант по-рано беше изтеглен и за матурите. Изпитът по математика за седмокласниците протече в два модула. Първият от тях включва 20 задачи, от които 16 са от затворен тип, а четири – със свободен отговор. Във втория модул има четири задачи, две от които по формата на международното изследване PISA. Учениците могат да кандидатстват за друго училище и само с резултатите от първия модул, но това означава по-нисък състезателен бал.

Веднага след приключване на изпитния ден за седмокласниците в РИО – Плевен започна работа Комисията по засекретяване на писмените работи. Комисията ги получаваше от директорите на училища.

На снимката: Директорът на СОУ „П. Яворов“ – Марияна Грънчарова предава на комисията папката с протоколите от изпита.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...