Акценти
Начало / Любопитно / Днес църквата отбелязва зачатието на Света Анна

Днес църквата отбелязва зачатието на Света Анна

На 9 декември църквата отбелязва зачатието на Света Анна,  майката на Дева Мария и съответно баба на Исус Христос. Култът към светицата се разпространява широко през VI век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, защото денят започва да расте.

Според историята Света Анна и мъжът Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословени с дете. Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Тя заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Според поверията на този ден жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Млади жени и бременните не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. Майките също не бива да работят, за да не се разболеят децата. Не се боядисват и дрехи, тъй като на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.

На места денят се смята за лош и опасен. Света Анна е празник и на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

Именници на този ден са Ана, Анна, Анита, Анета, Анелия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...