Акценти
Начало / Култура / Близо 200 гоблена показват в Регионалния музей плевенски гобленари

Близо 200 гоблена показват в Регионалния музей плевенски гобленари

С нетрадиционна, но много красива и любопитна изложба зарадва посетителите си Регионалният исторически музей в Плевен. В една от залите на музея тази вечер директорът на Владимир Найденов откри временна експозиция на гоблени. С нея искаме да дадем малко топлина, светлина и радост на плевенчани в навечерието на Рождество и Нова година, каза Найденов и подчерта, че аранжирането е донесло истинско удоволствие на колегите му.

Изложбата представи Теменужка Ятанаска от групата плевенски гобленари, чието дело е изложбата. Тя включва 175 гоблена  на различни теми. Могат да се видят както добре познати сюжети от цветя, пейзажи, така и „Целувката” на Климт, кипри българки с народни носиии, модерни картини, животни. Сред показаните гоблени има два, които са единствени в цялата страна. Те са изработени от сестрите Димка Дилкова и Галя Йошовска. Над 50 са майсторите гобленари които се представят в Регионалния музей. Те са обединени в група, създадена в началото на годината. Идеята да подредят изложбата се е родила спонтано, за да споделят с повече хора изкуството да твориш красота и хармония с игла и конец.

IMG_5814Ятанска

„За нас гоблените са много скъпи, защото са сътворени от нашите ръце и сърцата ни. Лично аз бих се радвала да получа за подарък гоблен, защото в него освен труд, са втъкани сърцето и душата на този, който го е сътворил”, сподели Теменужка Ятанска.

Изложбата ще остане открита до 19 декември.

 

Следваща Предишна

IMG_5815изложба-гоблени-откриване
IMG_5820гоблени-ученици
IMG_5805гоблени

IMG_5818изложба

IMG_5803гоблен
IMG_5802гоблени

IMG_5807гоблен

IMG_5829българка-гоблен
IMG_5833обща снимка
IMG_5823българка -  димка дилкова
IMG_5825гоблен-уникат
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...