Акценти
Начало / Култура / Днес са Месни Заговезни

Днес са Месни Заговезни

Тази неделя според православния църковен календар са Месни Заговезни. Те са винаги осем седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че се заговява с месни ястия, за да се подготвят хората за предстоящия голям Великденски пост..

На Месни Заговезни на масата се слагат основно ястия от месо, приготвя се баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо.

Следващата  седмица до Сирни Заговезни е последната, в която младите могат да се събират да пеят и играят хора. Затова през цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също така през цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и пак за здраве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

До Великден (Пасха) следва период на хранителни и духовни пости.

В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...