Акценти
Начало / Култура / Днес откриват Лауреатски дни „Катя Попова” (пълна програма)

Днес откриват Лауреатски дни „Катя Попова” (пълна програма)

От днес до 9 октомври в Плевен ще се проведе  юбилейното 30-то издание на Международния музикален фестивал-Лауреатски дни „Катя Попова”. Изпълнители от 7 държави – България, Италия, Полша, Украйна, Русия, Хърватия и Франция, лауреати на престижни конкурси по света, ще вземат участие в шестте фестивални вечери.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер от 19 часа в ДКТ „Иван Радоев” с операта „Тоска” под диригентството на Найден Тодоров. Спектакълът е на Плевенска филхармония с участието на Общински хор „Гена Димитрова” и детска вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие”. В ролята на Тоска – Йорданка Дерилова.

Оперният спектакъл се посвещава на 75 години от рождението на световната оперна прима Гена Димитрова, за която Тоска беше една от коронните роли.

Втората фестивална вечер – 5 октомври, е посветена на плевенски лауреати. От 18 часа в Регионалния исторически музей ще се представят Мила Михова – сопран, Мартин Павлов – флейта, Яна Зеленогорска – цигулка, Биляна Цинликова – пиано.

На 6 октомври , от 18 часа , в зала „Катя Попова” е концертът „Тишината на музиката” на дуо „Колаж” – България – Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано.

На 7 октомври, от 19 часа, в ДКТ „Иван Радоев”  е концертът на Плевенска филхармония под диригентството на Богуслав Давидов – Полша, и солисти – Латица Анич (Хърватска) – виолончело, Алексей семенко (Украйна) – цигулка, и Виталий Писаренко (Русия) – пиано.

На 8 октомври, от 19 часа, в зала „Катя Попова” ще започне китарен концерт на Габриел Бианко – Франция.

Лауреатските дни „Катя Попова” ще завършат на 9 октомври с концерт на Камерен оркестър „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солисти Лия Петрова – цигулка, Виктория Василенко – пиано, и пианното дуо Томока и Маморе Кайшиге (Япония). Концертът ще е на сцената на ДКТ „Иван Радоев” от 19 часа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...