Акценти
Начало / Култура / Днес отбелязваме празника на музиката, поезията и на възрастните хора

Днес отбелязваме празника на музиката, поезията и на възрастните хора

1 октомври е  денят с най-много празници. На тази дата отбелязваме международния празник на  музиката, на възрастните хора и на вегетарианците. В България 1 октомври е празник и на поетите. В страната ни празнуват и застрахователите – денят е обявен за техен професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи. Празнуват и зенитно-ракетните войски — отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета.

1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита. Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

1 октомври е Международният ден на възрастните хора. И не на последно място всяка година на 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...