Акценти
Начало / Любопитно / Днес обредно се почиства дома

Днес обредно се почиства дома

Миглена Николова етнолог

На Първи март, след като рано всеки се е закичил с мартеница, за да се радва на здраве и благополучие през годината, се прави и обредно почистване на дома.  Това научихме от етнолога Миглена Николаева от Регионалния исторически музей в Плевен.

„Мартениците, с които днес всеки ще се закичи, е добре да са изработени от вълнен конец, който задължително е пресукан, за да се увеличи магичната сила на червено-белия амулет. Поверието изисква този, който прави мартеницата, да  не се докосва до огън, за да не развали силата й да предпазва от лошото и да привлича доброто”, разказа Миглена Николаева .

Обредното почистване на дома се прави от млад човек, защото Баба Марта обича младите. Затова в днешния ден по-възрастните жени не излизат много по двора, за да не разсърдят своенравната Марта, разказа още етнологът.

Друго характерно за празника е, че днес не се пере и не се премятат бели дрехи, за да не донесе Баба Марта слана и сняг. За да бъде умилостивена, на този ден на двора се изнася червена дреха.

Мартеницата обикновено се носи до Благовещение или докато се види цъфнало дърво, щъркел или лястовица. Когато се свали, се окачва на плодно дръвче. Ако се сложи под камък, се гадае каква ще бъде годината. Ако под камъка се появят мравки, ще са много овцете, ако са божи кравички – кравите ще са много, а появят ли се червеи,  ще има много коне.

Млади моми, които са станали за женене, също слагат мартеницата си под камък, за да гадаят какъв жених ще им се падне.

Друго интересно около поверията за мартеницата е, че най-възрастната жена в дома запазва няколко мартеници, които през годината се ползват за гонене на болести и уроки. Ако някое дете се разболее, бабата му връзва конец от тези мартеници и така гони уроките от него, научихме още от Миглена Николаева.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...