Акценти
Начало / Общество / БДЖ увеличи цените за пътуване с бърз влак със задължителна резервация

БДЖ увеличи цените за пътуване с бърз влак със задължителна резервация

vlak

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД увеличава цените за пътуване с бърз влак със задължителна резервация от днес, 1 март, информират от пресцентъра на БДЖ. Средното увеличение на цените на билетите за тази по-висока категория влакове e в размер на 8%.

Промените са в резултат на увеличените капиталови разходи на националния железопътен превозвач за тази категория влакове, извършени с цел подобряване качеството на предлаганата от тях услуга, както и на отчетеното увеличение на разходите по определени икономически групи.
Цените за пътуване с пътническите и бързите влакове, обект на Договора за извършване на обществени превозни услуги (ЗОУ), остават без изменение. Непроменени остават и цените за ползване на седящи (0.50 лв.) и спални места (2 класа – 10.00 лв., 1 класа – 12.00 лв. и бизнес класа – 18.00 лв.).

Запазват се без промяна цените на абонаментните и железопътните карти, които дават право на различни видове намаления, както и всички видове търговски оферти, даващи право на отстъпка при многократни пътувания, двупосочни пътувания, пътувания в малки или големи групи и др.

От 1-ви март БДЖ ще предоставя намаление при пътуване с влак за притежателите на карти „ISIC”. Чрез картата, валидирана с холограмен стикер на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, учащите на възраст до 26 навършени години (ученици, студенти и докторанти редовно обучение), ще имат право да пътуват с 50 % намаление от редовната цена на билета във втора класа на всички пътнически и бързи влакове.

Националният железопътен превозвач предлага и допълнителни преференции за всички ученици и студенти, които притежават карта „ISIC”. Срещу тази карта, учащите могат да закупят отново с 50 % отстъпка и абонаментна карта за един или три месеца, като по този начин цената на всяко тяхно пътуване ще бъде още по-ниска. Допълнително предимство е фактът, че абонаментните карти важат за пътуване както с пътнически, така и с бърз влак, без да се доплаща разлика в цената заради различната категория на влака.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...