Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес измерват безплатно капацитета на дишане

Днес измерват безплатно капацитета на дишане

По повод Световния ден на спирометрията днес в Плевен от 9 до 17 ч. на площад „Свобода“ ще се извършва безплатно изследване на дишането. На всеки желаещ ще бъде направена така наречената спирометрия, селд което ще се попълва въпросник. Всичко това ще отнеме около 5 минути, уточняват организаторите. Целта на инициативата е да се даде публичност на проблемите, произтичащи от замърсяването на околната среда в Плевен, тютюнопушенето и нерационалното хранене.

Кампанията се организира и провежда от Българското дружество по белодробни болести съвместно с Клиниката по Пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, стажант лекари от Медицински Университет – Плевен и с подкрепата на Бьорингер Ингелхайм, Глаксо Смит Клайн.

Целта е повишаване на обществената информираност и насочване на вниманието на отговорните институции към проблемите и предизвикателствата, свързани с профилактиката и лечението на болестите на белия дроб у нас.

Спирометрията е инструментален метод, с който се откриват така наречените обструктивни заболявания – астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това са социално значими заболявания, които заемат челно място в статистиката за честота в световен мащаб. За Плевенския регион близо 15% от населението страда от ХОББ и около 7% от бронхиална астма.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...