Акценти
Начало / Любопитно / Днес е 13.12.13 – фатален петък или просто симетрична дата в календара

Днес е 13.12.13 – фатален петък или просто симетрична дата в календара

петък 13-ти

За някои хора съвпадането на ден петък и 13-то число е фатална комбинация, други смятат, че петък 13-ти ще им донесе късмет. А трети просто ще открият симетрията в днешна дата – 13.12.13 г., и ще обърнат гръб на суеверия и предзнаменования.

Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга. Табу, свързано с петък, 13-и, препраща към Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

Ето 13 интересни факта от Mirror, които може би не знаете за днешния ден.

1. Над 60 милиона души по света твърдят, че се страхуват от петък 13-ти. Някои от тях не ходят на работа в този ден и не шофират.

2. Много болници по света нямат стая с номер 13, както и много сгради изпускат числото 13 при номерацията на бутоните в асансьора.

3. Почти никоя двойка не се жени на тази дата. Някои църкви в света дори предлагат да оженят всички осмелили се безплатно, но такива липсват.

4. Страхът от петък 13-ти се нарича параскевидекатриафобия.

5. Според British Medical Journal има леко увеличаване в инцидентите, свързани с шофирането във „фаталния ден“.

6. Във всяка година има поне по един и най-много по три съвпадения на датата 13-ти с деня петък.

7. Най-дългият период, който може да продължи без петък 13-ти, е 11 месеца.

8. . Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

 9. Хорър филмът от 1980 година „Петък 13-ти“ е имал малък бюджет – едва 550 000 долара. За голяма изненада успехът му донесъл на създателите главозамайващата печалба от 39,7 млн. долара.

10. Известните хора, които са родени на прословутия ден, са Маргарет Тачър, Фидел Кастро и Самюъл Бекет.

11. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур.

 12. Самолетът на известен ръгби тим се разбил в Андите на злощастната дата. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

13. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от „Кентърбърийски разкази“ на Чосър, където се казва: „И цялото това нещастие се стоварва в петък“.

Тази година имаше още един  „фатален “петък – 13.09.2013 година. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.През 2014 г. ни очаква само един фатален петък, през юни. През 2015 година ни очакват три -, през месеците февруари, март и ноември.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...