Акценти
Начало / Общество / Днес е Световният ден на тоалетната

Днес е Световният ден на тоалетната

Световният ден на тоалетната е кампания за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми, свързани с канализацията и хигиенни условия. Денят се отбелязва на 19 ноември от 2001 г., когато Джек Смит създава Световната тоалетна организация.

През 2013 г. в съвместна инициатива между Световната тоалетна организация и правителството на Сингапур е приета Резолюция на ООН наречена „Канализация за всички“. Тя разглежда проблемите, свързани с липсата на канализация и призовава за колективни действия чрез отбелязването на Световния ден на тоалетната. Резолюцията е приета от 122 държави на 67-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Световният ден на тоалетната дава възможност да се повиши информираността за значението на канализацията и да се повиши достъпа до тоалетни и течаща вода.

Според статистиката 1,8 млрд. души по света продължават да консумират питейна вода, която не е защитена от заразяване с фекалии.

Ето и други тревожни факти:

– 80% от генерираните отпадъчни води се връщат в екосистемата, без да бъдат третирани или повторно използвани.

– Само 39% от световното население (2,9 млрд. души) използват безопаснa санитарно-канализационна услуга, при която фекалиите са елиминирани на място или третирани външно.

– Около 60% от жителите на земното кълбо (4,5 млрд. души) нямат баня у дома си или тоалетната им не отвежда безопасно екскрементите.

– 869 млн. души по света нямат достъпна тоалетна и ходят по голяма нужда на открито.

– Като се осигури добра хигиена, ползването на незамърсена вода или се подобри канализацията, могат да се предотвратят приблизително 842 хил. смъртни случая годишно.

Традиционно ООН отбелязва 19 ноември с кампания за повишаване на информираността, като всяка година има различна тема.  Тази година тя е The poo journey  (Пътят на „акито“).

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...