Акценти
Начало / Общество / Днес е Световният ден за осведомяване на хората за епилепсията – Ден на лилавото

Днес е Световният ден за осведомяване на хората за епилепсията – Ден на лилавото

лилаво26 март е Световният ден за осведомяване на хората относно епилепсията – Ден на лилавото. Всяка година посланието е да се облече нещо лилаво в знак на толерантност към хората с това заболяване.

Според данни „Лилавият ден“ идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и казало в училище: „Обявявам този ден за Лилав ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия“.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания. То се характеризира с повтарящи се, от нищо непредизвикани, епилептични припадъци. Днес един на всеки сто души в света е болен от епилепсия. Епилепсията е позната на човечеството от хиляди години. Тъй като по време на припадък човек често се държи неадекватно, много хора смятали,че той е обладан от някакъв зъл дух. Епилептиците имат по-различен характер отколкото останалите хора. Много често те променят характера си и погледа си към света. Има редки случаи, когато те дори губят контакт с останалата част от света. Трябва да подкрепяме хората с епилепсия, за да са социализирани, а не изолирани от обществото. Именно затова е толкова важно отбелязването на Лилавия ден.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...