Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е световен ден за борба с шизофренията и болестта на Паркинсон

Днес е световен ден за борба с шизофренията и болестта на Паркинсон

На 11 април се отбелязват световните дни за борба с шизофренията и болестта на Паркинсон, от които страдат милиони по света.

Изследванията на Световната здравна организация показват, че процентът на хората с шизофрения е един същ във всички култури и всички страни. Моментната заболеваемост от шизофрения е 0.4 на сто от общия брой на населението. Това означава, че във всеки конкретен момент такъв е делът на хората, при които са налице клиничните прояви на заболяването.При половината от пациентите то протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение те могат да водят нормален живот. Около 25 на сто от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до инвалидност.

В България с болест на Паркинсон са около 20 000 човека, като около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването. Болестта е описана за първи път през 1817 година от Джеймс Паркинсон. Той описва подробно типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза и вече има българи, които се лекуват по този метод. Символ на хората, живеещи с Паркинсон, е червеното лале.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...