Начало / Любопитно / Днес е празникът на шоколада

Днес е празникът на шоколада

шоколад

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на празника на шоколада, макар и неофициален.  Първите хора в света, които правят шоколад, са ацтеките. Те го наричат храна на боговете.

Шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма. Шоколадът съдържа естествени антиоксиданти – катехини, които забавят процеса на стареене в тялото. В него има извор от флавоноиди и феноли, които предотвратяват появата на инфаркт и инсулт. Едно блокче от около 10-20 г на ден е в състояние да прогони лошия холестерол от организма и да регулира нивата на холестерола като цяло. Освен това редовното похапване на черен шоколад е в състояние да намали с между 22 и 46% вероятността от инсулт.

Шоколадът се усвоява доста бързо от човешкия организъм, затова е скоростен източник на енергия за всеки от нас. Веществото флаванол, което се съдържа в какаовите зърна, подобрява мисълта и я прави по-бърза, категорични са специалисти. Веществото триптофан, което се съдържа в шоколада, допринася за производството на ендорфини – хормоните на щастието. Счита се дори, че шоколадът може да лекува депресия. Вече е  доказано, че шоколадът не разваля зъбите, дори съдържа вещества, които защитават зъбния емайл. Шоколадът лекува кашлица дори по-добре от специалните лекарства.

Заради богатото си съдържание на магнезий, фосфор и калций, които регулират клетъчния метаболизъм, шоколадът доказано засилват костната система. Шоколадът е кралят на естествените афродизиаци

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...