Акценти
Начало / Любопитно / Днес е празникът на любимата диня

Днес е празникът на любимата диня

На 3 август се отбелязва Световният ден на динята. Този празник се чества най-вече в Съединените щати, но бързо набира популярност и на други места. Сред най-честите състезания, свързани с неговото отбелязване, са замерване с дини и надплюването със семки. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие. В България пък има няколко различни названия, в зависимост от района – карпуз, любеница или бостан.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света, като само 60 вида са подходящи за консумация. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Тя е богата на витамини от групата В, които спомагат за нормалната работа на нервната система и предотвратяват появата на пърхот и пъпки, както и на витамин С, който укрепва имунната система и предотвратява ранното стареене. Освен това динята съдържа витамин РР, който намалява умората и спомага за добрия сън и доброто настроение, а също така и фолиева киселина, която е незаменима за бременните и кърмачките и за хората, които искат да имат по-добра памет. Динята наистина „охлажда“, тъй като съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма. При това по съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
Любопитен факт за динята за динята е, че най-голямата е отгледана от фермер в американския щат Оклахома и е тежала 115 килограма. Освен това добре узрялата диня плува във вода, а зелената потъва.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...