Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Международният ден на грамотността

Днес е Международният ден на грамотността

Днес се отбелязва Международният ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 година по инициатива на ЮНЕСКО и честван за пръв път през 1966 година. Неговата цел е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността.
Въпреки, че в днешно време грамотността се приема за даденост, факт е, че неграмотността продължава да бъде ключов проблем в почти цял свят. Напоследък все по-често за този проблем се говори и в нашата родина. В световен аспект той се изразява чрез невъзможността момичетата и жените да получават дори основно образование в страни от Африка и Азия и все по-влошаващите се нива на функционална грамотност в страните със силни икономики от Европа и Америка.
Още през 2002 година Общото събрание на ООН обявява „Десетилетие на грамотността на ООН“, а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за „Десетилетието“. ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите предвидени в инициативата.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...