Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Международен ден на птиците

Днес е Международен ден на птиците

На 1 април е Международен ден на птиците. Той се чества от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на полезните птици. Това е един от „най-старите“ празници от екологичния календар. Чества се по силата на Конвенцията за защита на редките птици, приета на 19 март 1902 г. в Париж, Франция, и влязла в сила от 6 декември 1906 г.

В защитените видове, според Конвенцията, спадат освен полезните в селското стопанство птици, така и всички видове от рода на ястребовите, много от които вече са изчезнали, а други са записани в Червената книга на застрашените видове. Ролята на птиците за здравето на екосистемите, за нормалните процеси в тях, а оттам и за благоприятната жизнена среда на човека, е огромна. Вече няколко десетилетия птиците са в основата на един от най-бурно развиващите се модерни клонове на туристическата индустрия – бърдуочинга, или познавателния орнитологичен туризъм.

В България повече от две десетилетия Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязва събитието с различни образователни инициативи, за да популяризира опазването на околната среда и на дивите птици.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...