Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Европейският ден на донорството и трансплантациите

Днес е Европейският ден на донорството и трансплантациите

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантациите. Това се от 1996 година насам на различна дата през октомври, по инициатива на швейцарския лекар проф. Филип Морел с подкрепата на Съвета на Европа и Световната здравна организация, за да се насърчава донорството. В страните от Европейския съюз близо 60 000 души се нуждаят от трансплантация на органи. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят около 900 души, като най-много са чакащите за бъбрек – над 800 човека.

Донорство на човешки органи или тъкани се извършва или от жив донор, или от починал наскоро, за да бъде присаден върху болен пациент в името на хуманна медицинска цел, а и често за спасяването на човешки живот. Органите, предмет на донорство са сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, панкреас, черва, роговица на окото, а тъканите са мускули, сухожилия.

Трансплантацията е едно от големите чудеса на съвременната медицина. Тя представлява сложна операция, при която на един болен човек се присажда ново сърце, бъбрек или дори тъканни клетки. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред.

Министерство на здравеопазването на Българи дори създаде страница на Националната кампания в подкрепа на донорството  в социалната мрежа фейсбук. Страницата е активна и всеки може да я разгледа. Тя може да бъде открита при търсене във фейсбук по ключови думи „Национална кампания в подкрепа на донорството”.

На страницата потребителите могат да следят всички новини, свързани с трансплантациите и донорството у нас. Там се публикува и официална информация от съответните държавни институции, снимки, връзки към публикации в българските медии. Посетителите могат да се запознаят с пътя на пациента до извършване на трансплантация, възможностите и начина, по който човек може да стане донор.

Основната цел на Националната кампания в подкрепа на донорството е да привлече вниманието на обществото към темата за трансплантациите и да насърчи хората да бъдат донори. Кампанията e съвместна инициатива на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантации и организации на пациенти в България – Български съюз на трансплантираните, Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и „Хепасист”. Мотото на кампанията е „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”.

Снимка: интернет

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...