Акценти
Начало / Любопитно / Днес е ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на войни

Днес е ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на войни

На 6 ноември се отбелязва Международния ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на войни и въоръжени конфликти. Зад безвкусното име се крие сериозен проблем, тъй като войната разрушава не само човешки живот, но и природата. Човечеството винаги е отчитало военните загуби по броя на загиналите и ранени военни и цивилни, разрушените градове и инфраструктури, а околната среда остава тиха и невидима жертва на войната. За спечелване на войната се закопават кладенци, изгарят се посеви, изсичат се гори, унищожават се земи и се избиват животни

 Именно затова ООН призовава за защита на природата от конфликти. През ноември 2001 г. Генералната асамблея обяви 6 ноември да се чества всяка година за Международен ден за предотвратяване на експлоатацията на околната среда по време на война и въоръжени конфликти.

Програмата на ООН по околната среда е установила, че през последните 60 години, най-малко 40 на сто от всички вътрешни конфликти, са били свързани с експлоатацията на природните ресурси, независимо дали става дума за ценни ресурси като дървесина, диаманти, злато и петрол, или за оскъдни ресурси като плодородна земя и вода. Освен това е установено, че конфликтите за природните ресурси са два пъти по-вероятно да бъдат повторени.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...