Акценти
Начало / Любопитно / Днес е денят Пи

Днес е денят Пи

числото ПИНа 14 март (или 3/14 при календарен запис месец/ден)  е Денят на числото Пи – 3.14. Идеята за Деня ПИ е на американеца  Лари Шоу,  физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. През 1988 г. той предлага математическата константа  да има свой ден, като използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня.

Учени от НАСА обръщат  внимание на днешния 14 март, който в цифри представлява първите пет цифри на един от основните математически символи – 3.1415. Те припомнят, че преди 136 години на тази дата е роден не кой да е, а гениалният учен Алберт Айнщайн. Препоръчва се да отбележим и часа 09:26:53, което дава следващите пет цифри в безкрайното число.

Подобно съвпадение има веднъж на столетие.

Денят Пи не е отминат и от мистиците и търсещите връзка със събития от реалния живот и математиката. Вярва се, че числото е открито от вавилонските магове, които са го използвали при строителството на вавилонската кула. Най-страшното вярване е това, че Пи е свързано с безкрайният първороден хаос. Ако това е вярно, то днешният ден може да се превърне в Деня, в който Земята се връща към първородния хаос. Дали са прави? Да  изчакаме 9 часа 26 минути и 53 секунди!

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...