Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Денят на числото Пи

Днес е Денят на числото Пи

На 14 март е Денят на числото Пи – 3.14. Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Тя се използва в математиката, физиката и техниката. Пи е „като основен атомен градивен блок“ на математиката. Интересен аспект на числото Пи е, че е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

Идеята за Деня ПИ е на американеца Лари Шоу, физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. През 1988 г. той предлага математическата константа да има свой ден, като използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня (3/14).

Денят Пи не е отминат и от мистиците и търсещите връзка със събития от реалния живот и математиката. Вярва се, че числото е открито от вавилонските магове, които са го използвали при строителството на вавилонската кула. Най-страшното вярване е това, че Пи е свързано с безкрайният първороден хаос.

На тази дата е роден не кой да е, а гениалният учен Алберт Айнщайн.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...