Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Денят на Земята

Днес е Денят на Земята

На 22 април отбелязваме Деня на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Първоначално е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

През 2016 г. се отбелязва 46-та годишнина и мотото на тазгодишната кампания за Деня на Земята – 22 април е „Дървета за Земята” с призив на международната мрежа „Да посадим дърво”. Целта е с наближаването на 50-годишнината на Деня на Земята да се засядат 7,8 милиарда дървета. Тези инициативи ще окажат значително въздейстие върху Земята и ще служат като основа за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички хора.

Отбелязването на Деня на Земята – 22 април ще стимулира интереса на младите хора към планетата Земя и ще им даде възможност да представят личната си позиция за опазване и използване на природните ресурси.

В Деня на Земята, ние всички, трябва да се обединим и да покажем на света една нова посока, демонстрирайки на световните лидери пример, който да последват:
• Да научим повече, как всеки от нас може да допринесе за едно по-добро качество на живота;
• Да променим поведението си към заобикалящата ни среда;
• Да засадим поне едно дърво и да се включваме активно в дейности, свързани с опазването на нашата планета Земя.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...