Акценти
Начало / Любопитно / Днес е Денят на дарителя и Празникът на Националния музей “Земята и хората”

Днес е Денят на дарителя и Празникът на Националния музей “Земята и хората”

На 19 честваме Деня на дарителя и Празника на Националния музей “Земята и хората”. На този ден през 1987 г. музеят отваря врати за първите си посетители. Наречен е Ден на дарителя, тъй като музеят дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обоготяване.
Музеят е създаден благодарение на щедрите дарения на над 600 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и над 250 институции и фирми, чрез Националния дарителски фонд “13 Века България”. Културният институт съхранява за бъдните поколения минералите като част от природа, която човек руши без да вникне в нейната същност; съдейства за ефективното и устойчиво използване на минералните суровини и материали; работи за формирането на хуманистично и неконсумативно отношение към природата.
За постигане на своята мисия Националният музей “Земята и хората” извършва разнообразни дейности: събира, изучава, съхранява и показва минерални образци и материали; осъществява разнообразни проекти – научни (обработка на музейните фондове, симпозиуми, тематични временни изложби, лектории), културни (концерти, изложби, фестивали, конкурси, рецитали), иновационни (представяне на високотехнологични центрове, научни институции, български изобретения) и природозащитни (представяне на национални програми и издания, международни организации и фондове). Благодарение на своята обществена ангажираност той заема своето достойно място сред културно-образователните средища на столицата и страната.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...