Акценти
Начало / Икономика / Дискусия по проблемите на лозарите организират утре в ИЛВ

Дискусия по проблемите на лозарите организират утре в ИЛВ

ИЛВ

Представители на Комисията по земеделие към парламента, Министерството на земеделието и на Селскостопанска академия са поканени да участват в среща дискусия, на която да бъдат разисквани проблемите на лозарите и на производителите на лозов посадъчен материал. Срещата се организира от Института по лозарство и винарство в Плевен и в нея ще вземат участие лозари от региона.

Основната тема, която ще бъде дискутирана, е свързана със сключването на лицензионните договори с производителите на посадъчен материал, научихме от директора на ИЛВ- Плевен – доц. Иван Пачев. Отново ще бъде повдигнат и въпросът за субсидирането на производителите на лозов посадъчен материал. Според производителите, субсидията за един декар лозе трябва да е по-голяма от тази за декар пшеница заради голямото количество ръчен труд при отглеждането на лозички. Друго предложение, което ще бъде дискутирано, се отнася до процедурата за утвърждаване на нови сортове лози, научихме още от доц. Пачев.

Срещата дискусия ще започне в 11 часа на 15 октомври в Института по лозарство и винарство. Участие в нея вече е потвърдила проф. Светла Бъчварова, председател на Комисията по земеделие към НС.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...