Начало / Образование / Директор на българско училище в Канада гостува на плевенско училище

Директор на българско училище в Канада гостува на плевенско училище

В ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен гостува Ива Беличка – директор на Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Монреал, Канада и основател на Канадско-български културен център „Зорница“ в Монреал, съобщиха от плевенското училище. Тя разказа как повече от 20 години успява да съхрани българските традиции, да обединява около идеята да се почитат всички бележити дати от нашата история, да се пресъздават българските обичаи, за да се доближи всеки българин до своите корени. Създавайки българското училище, вече с 4 филиала, децата имат възможност да изучават родния български език, българска история, литература, география на България и др.

Двете институции от години са партньори, имат договор за сътрудничество и често организират заедно различни онлайн мероприятия. На срещата между директорите и част от колектива на началното училище, се обсъдиха методите на работа и приоритетите в двете образователни системи и трудностите, пред които са поставени учителите в България и  в Канада, добри практики и идеи, както и нови възможности за съвместна дейност. Чрез предаването „Зорница“, което се излъчва по 20 канала в канадската телевизия, се популяризират добрите практики в двете училища сред българската общност в цялата страна.

Цветелин Горанов – директор на ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен представи Програмата за патриотично възпитание, която е и иновацията на училището. Обясни, че тя цели да съхрани българските обичаи и традиции, да възпитава у учениците любов към род и родина и гордост от славното ни минало и богатството на българския фолклор. Тази насоченост обединява целите на двете училища, а именно да възпитава младите поколения, да поддържа жив българския дух, без значение къде по света се намират и да изгражда истински личности и достойни хора.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...