Начало / Образование / Директори от Плевен: „Господарите” формират погрешно мнение за пофесионалното образование в област Плевен

Директори от Плевен: „Господарите” формират погрешно мнение за пофесионалното образование в област Плевен

По повод репортажи на телевизионното предаване „Господари на ефира”, излъчени на 2 и 3 юни, за проблеми на посещаемостта на учебни занятия в три професионални гимназии в област Плевен, от секция „Професионално образование” към Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) – област Плевен излязоха с официална позиция. В нея те заявяват категорично, че проблемът е представен субективно и от СРСНПБ  не приемат „въпроси, засягащи цялото общество и държавната политика по образованието и възпитанието, както явленията, произтичащи от ниския социален статус, да се коментират едностранчиво и повърхностно, с произволни извадки от контекста и вината да се стоварва само на българското училище”, се казва в позицията, която беше огласена на пресконференция днес от Бисерка Илиева, зам.-председател на СРСНПБ – секция „Професионално образование” и директор на ПГ по лозарство в Плевен.

Директорите на професионални гимназии в област Плевен  подчертават, че работят активно по редица национални и европейски проекти и програми  и според оценка на МОН професионалните училища от областта са в челните позиции по основни проекти в образованието, а ученическите им отбори печелят призови места от всички национални състезания по професии. Директорите не скриват, че проблеми има и те не са малко. Като основен в огласената позиция се посочва липсата на  мотивация и участието на учениците в учебния процес. В нашите гимназии има вътрешно училищна система за обхват, задържане и участие на учениците в образователния процес, но тя не се свежда до констатиране на присъствие и отсъствие, а отчита индивидуалните характеристики на всеки ученик, произтичащи от социалния му статус, психологически климат в семейната и обществена среда, посочват в позицията. Като се допълва, че става все по-голям броят на учениците в България, които по финансови причини, липса на семейна среда и други социални фактори прекъсват образованието си изцяло или попадат в графата на нередовни ученици.

Според директорите в превадавето истинския проблем на отсъстващи ученици се изважда от контекста и това не помага за неговото решаване, а единственото, което се постига, е манипулиране на общественото мнение. Дори изнесеното да отговаря в известна степен на истината, не може да се прави заключение, че качеството на професионалното образование в област Плевен е ниско или че състоянието му е трагично, категорични са директорите.

Те посочиха, че директорите ежедневно подписват справки за присъствието на учениците в училищата, а няколко пъти в годината правят промени в Образец 1, който е основният документ за превеждане на средства за училището. Като един от критериите е отчетените присъствия и отсъствия на учениците.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...