Начало / Общество / Димитър Манолов: „Подкрепа” продължава да е незаобиколим фактор в общественото развитие

Димитър Манолов: „Подкрепа” продължава да е незаобиколим фактор в общественото развитие

27 години след създаването си синдикат „Подкрепа” се развива много добре и ще продължи да бъде незаобиколим фактор в общественото развитие. Това каза днес в Плевен президентът на КТ „Подкрепа” – Димитър Манолов, който откри в хотел „Ростов” Национален конфедеративен съвет на сндикалната организация. Той допълни, че „Пдкрепа” има дълга и противорчива история, в началото целта е била промяна в политическия климат в странат и работа за промените в обществото. „В началото на 90-те години нищо не се случваше без участието на „Подкепа” , допуснахме много грешки, най-вече от незнание. Въпросът е какво сме научили от тези грешки и накъде ще продължим”, подчерта Манолов.
Конкретният повод за националния форум в Плевен е стартирането на процедурата за установяване на критерии за представителност на синдикалните и работодателските организации. Това е един процес тежък от техническа гледна точка и сме се събрали да си разпределим отговорностите, каза Манолов. Той съобщи, че ще бъдат обсъдени и някои проблеми, на които трябва да се реагира по спешност. Като такъв остър проблем той посочи вълната от ранно пенсиониране на работници и служители във връзка със законодателните промени в Кодекса на труда, които дадоха възможност на работодатели да пенсионират по своя инициатива работници и служители. По думите му с това право са започнали да се случват злоупотреби и на днешния форум ще се обсъди план за пресичането им. Димитър Манолов посочи, че най-често работодателите злоупотребяват като използват възможността за ранно пенсиониране, дадена на учителите през Учителския пенсионен фонд.
Запитан за оценката му за политическата ситуация в момента в страната и вероятността за предсрочни избори Манолов каза, че „досега в България не са проведени избори, които да са ни довели до по-добро”. Политиците обичат периодично да си преразпределят баницата, но това не е довело до подобряване положението на народа. Председателят на КТ „Подкрепа” днес ще има среща с кмета на Плевен Георг Спартански, за да обсъдят ситуацията на тристранното сътрудничество на регионално ниво.

IMG_7413

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...