Акценти
Начало / Политика / Димитър Кочков: Неморално е да използваш служебни телефони в министерства, за да организираш протести срещу правителството

Димитър Кочков: Неморално е да използваш служебни телефони в министерства, за да организираш протести срещу правителството

Лично от премиера Орешарски знам, че има държавни служители , които в работно време използват служебни телефони4cb190a7cc68702b0b66f122acad44e5 на министерства, за да организират протести против правителството, а това е най-малкото неморално. Така плевенският депутат от „Коалиция за България” Димитър Кочков коментира намерението на премиера Пламен Орешарски да уволнява държавни служители, които участват в протести срещу правителството. Според Димитър Кочков думите на премиера са извадени от контекста.

Отскоро плевенският депутат е член на комисията  за борба с корупцията и конфликт на интереси и по думите му там се разглеждат десетки сигнали на граждани и фирми, включително и за корупция по висшите етажи. „По правилник комисията работи при открити врати , освен ако не се вземе изрично решение за закрито заседание. Това най-често е с цел да се гарантира опазването на личните данни на всички споменати лица. Информацията се обработва по същество  и се препраща към съответните компетентни органи и институции”, обясни той механизма на работа на комисията. Кочков отхвърля категорично мнението за фиктивна работа на комисията, добавяйки, че в това отношение нейният председател е безкомпромисен. „Вярно е, че липсва онази показност, която помним от времето, когато председател беше Яне Янев, когато отвсякъде извираха папки и флашки и се търсеше предимно  медийния ефект”, коментира плевенският депутат..

Той коментира също особено актуалния напоследък случай с участието на Бойко Борисов в две офшорни компании в края на 90-те и началото на новия век . Част от периода обхваща и времето, когато Борисов е бил главен секретар на МВР . Според Кочков фактът, че в този период не е бил приет все още Законът за конфликт на интереси, не може да бъде оневиняващ, тъй като тогава е действал законът за държавния служител. „Всъщност едва ли някой би пострадал от излизането на истината наяве,  тъй като според този закон лицето, което попада в подобен казус, просто трябва да освободи заеманата длъжност. Както знаем Борисов отдавна е освободил тази длъжност. Аз смятам, че тук въпросът е по-скоро морален. Да стане ясно дали главният секретар като висш държавен служител в МВР е спазил закона. Убеден съм, че проверката ще даде яснота  по този въпрос”, заяви Димитър Кочков.

Той потвърди, че има подадени сигнали за конфликт на интереси и от нашия град и регион, но отказа коментари.

 

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

4 коментари

  1. Точно Кочков да коментира е голяма хумореска…Месеци липса от работното място, заради политически седенки и агитки (паралелно със заплати и бонуси от ВиК).
    А питам не е ли конфликт на интереси като общински съветник на БСП и зам.директор на ВиК-Плевен да гласува на Общинска сесия против водна концесия на дружеството, макар че медиите отразяват многогодишните водни режими в доста селища от областта.
    И като е толкоз смел, да критикува Бойко Борисов, защо си е сменил фамилията във Facebook с бащиното си име. Бат Бойко поне е с неговото си име и отговаря , а не е се е парализирал от страх като депутата Кочков.

  2. Виж ти, виж ти…
    Откъде премиерът знае, че са използвани служебни телефони „за да организират протести против правителството“ – значи правителството подслушва незаконно, така ли излиза?
    И значи е верно, че са увеличени парите за подслушване?
    И значи ли това, че чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права?
    Моля да отговори лично депутата Кочков – така няма да има оправдания за редакторски намеси „кой кво казал и кво не разбрал“ – тъй като чрез моите данъци получава възнаграждението си.

  3. аре стига
    комунист да говори за морал
    Морално ли е бивши агенти от ДС да бъдат ректори? А , какво ще отговори кочков на този въпрос?

  4. Вачко Пачков

    Смяааах !!