Акценти
Начало / Култура / Дигитализират ценните издания в библиотеката на читалище „Съгласие“ в Плевен

Дигитализират ценните издания в библиотеката на читалище „Съгласие“ в Плевен

По проект за създаване на дигитална културна съкровищница Север+ започна дигитализацията на ценните издание на библиотеката на НЧ „Съгласие 1869” в Плевен. Началото се поставя с възрожденския местен периодичен печат. След това ще бъдат дигитализирани и другите колекции – старопечатни, редки и ценни издания. Първо ще бъде направена проверка каква част от тях вече са дигитализирани, за да се избегне дублиране, поясниха от читалището.  Проектът приключва април 2017 г., вече има изработен уебсайт http://bgseverplus.eu/bg/ с подробна информация за етапите на проекта и където вече дигитализираните документи ще бъдат достъпни онлайн.

Читалищната библиотеката на читалището  притежава колекция от старопечатни книги, възрожденска и краеведска периодика. Фондът от старопечатни книги и периодични издания включва 1152 библиотечни единици /808 заглавия/. Богослужебна и учебна книжнина и оригинална художествена литература са преобладаващата част от колекцията. Книгата „Основания геометрии“ от Ф.Буссе, издадена през 1856 г. в Санкт Петербург е единственият запазен екземпляр в страната. Уникалните по вид и съдържание издания са от XIII в., XIV в., XV в., XVIIв., XIX в. и началото на XX в. на български, арменски, руски, румънски, сръбски, френски и др. езици.

saglas1

По повод реализирането на проекта на работно посещение в читалище „Съгласие” беше екип на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново.  В проекта участват 11 институции, заедно с най-богатите читалищни библиотеки от Централна и Северна България. Библиотеката на „Съгласие” е първата посетена на място от екипа – директорът на търновската библиотека Иван Александров, ръководителят на проекта и зам.-директор на библиотеката доц. д-р Калина Иванова и компютърен специалист. Целта на посещението е да се вземат част от специализираните колекции на библиотеката, за да стартира процесът за дигитализацията им.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...