Акценти
Начало / Култура / Деца от две детски градини откриват Националния маратон на четенето утре

Деца от две детски градини откриват Националния маратон на четенето утре

деца библиотека

Точно в 9.30 часа утре ще се състои откриването на Националния маратон на четенето в Регионална библиотека ”Хр.Смирненски”, информират от там. Националният маратон на четенето обхваща дните от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право.

РБ „Христо Смирненски” – Плевен се включва активно в кампанията в подкрепа на книгата и четенето от самото й начало на провеждане в България през 2006 г. Тази година кампанията ще бъде открита с детския празник „Весел и шарен Великден”, посветен на наближаващия светъл празник, а мястото на срещата ще бъде V-ти етаж – изложбената зала, в библиотеката. Ще бъде отбелязана и 115-годинината от рождението на детската писателка Веса Паспалеева, както и 150 години от рождението на детския поет Чичо Стоян. Детският празник е съвместна инициатива на РБ „Христо Смирненски” с деца от подготвителните групи на ЦДГ „Синчец” и ОДЗ „Зорница”.

Директорът на библиотеката – Аня Михова, ще открие официално Националния маратон на четене, а след това родители и доброволци ще се включат в четенето, и в подкрепа на петте отбора деца, които ще участват във Великденска творческа работилница. Участниците ще боядисват яйца, ще изработват великденски шапки и петлета, ще редят пъзели и ще покажат уменията си на малки художници. Децата ще се забавляват и с приказката „Гъбена чорбица”, представена като театър на маса от Мая Венкова, а празникът ще завърши с великденската песен „Чук, чук, яйчице”, изпята от възпитаниците на двете детски градини.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...