Акценти
Начало / Общество / Деца на работещи в чужбина родители научиха да се справят с живота

Деца на работещи в чужбина родители научиха да се справят с живота

20 деца от Тръстеник на възраст от 12 до 15 години научиха да разпознават и овладяват емоциите си, да готвят и пазаруват, да се включват в заниманията на своите връстници. Тийнейджърите са основната целева група по приключващия на 31 март проект “На фокус – детето”, който се реализира от НЧ “Неофит Рилски– 1872” в Тръстеник.

Инициативата е насочена към деца и младежи до 15-годишна възраст, на които единия или и двамата родители са в чужбина и те се отглеждат без пълноценна родителска грижа от баби и дядовци или по-големи братя и сестри. Основните цели бяха развитие на умения и способности сред участниците, които ще им помогнат да преодолеят негативните последици от отсъствието на родителите. За да не се чувстват децата изолирани, в проекта бяха обхванати още около 30 техни връстници, които са им и приятели. И за да се грижат по-пълноценно за своите внуци или по-малки братя и сестри, в дейностите се включиха и баби и дядовци, както и батковци и каки.

Младежите от целевата група бяха разделени на три по-малки групи, в които се включиха и приятелите им. Три пъти седмично специалисти, педагози и психолози провеждаха заниманията на децата. Така те получиха умения и знания за общуването, екипното поведение, изградиха своето „аз” и се научиха да уважават другите. Чрез прилагане на арт-терапевтични техники младежите се научиха да познават себе си, да овладяват емоциите си и да си изградят коректна самооценка. По време на летните форми на работа в курсовете „Готварница” и „Час по щастие” те се учиха да готвят, да правят план за пазаруване, да уважават труда на готвача и се радваха на похвалите на тръстенишките баби и лели по време на изложенията в църковния двор на храмовия празник Успение Богородично. В часа за щастие пък децата се учиха на театър и мюзикъл и доста от тях станаха артисти в читалищните клубове и формации, допълни секретарят на читалището Галя Кучева.

Сряда вечер беше запазена територия за групови занимания на най-близкия роднински кръг около младежите. Това бяха срещи на чаша чай с този родител или роднина на детето, който проявява интерес от развитието му или е отговорен за него. Срещите преминаваха с модератор по теми, които вълнуват самите участници, на тях те споделяха постигнати успехи или пък търсеха помощ за възникнали трудности.

“Сега, на финала на проекта, децата са станали младежи и много от проблемите са намерили посоката на своето преодоляване. Те идваха с желание в читалището и вече гледат на залите, в които се провеждаха заниманията им като „своите стаи”. По-големите имат планове за своето бъдеще и те включват следване в университети и театър,  буфосинхронада, направена от тях самите пица и резбован плод за украса на празничната маса. В проекта децата израснаха, преодоляха гнева си към тези, които са далече, за да изкарат прехраната и се научиха да уважават мнението на всеки човек”, допълни Галя Кучева. Екипът на читалището пък научи, че не само отличниците имат нужда от изява и че хората, които работят или са доброволци в него, трябва непрекъснато да повишават своите  умения.

Проект “На фокус – детето” стана възможен с помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “ДЪГА” с финансовата подкрепа на Фондация “Оук”, Швейцария и Фондация “Велукс”, Дания. За финансирането на този проект читалище “Неофит Рилски” в Тръстеник се състезава с над 200 други неправителствени организации от цялата страна и беше една от 14-те, получили финансиране.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...