Акценти
Начало / Култура / Третокласник беше солист на Плевенска филхармония в образователен концерт

Третокласник беше солист на Плевенска филхармония в образователен концерт

Габриел Славчев, ученик в трети клас в НУИ „Панайот Пипков” направи своя дебют като солист – цигулар на Плевенска филхармония по време на образователния концерт „С мама и татко на концерт”. Инициативата е на Плевенска филхармония и целта е заедно в залата да влязат деца и родители, за да съпреживеят красотата на класическата музика, обясни директорът на филхармонията Евлоги Илиев.

В близо едночасовия концерт прозвучаха едни от най-прекрасните класически произведения – от Унгарски танц № 5 на Брамс, през „Песента на Солвейг” от Григ и Пицикато полка на Делиб, до завладяващите валсове на Щраус. Не бяха пропуснати и българските класици – Панчо Владигеров и Петко Стайнов. С ритмични ръкопляскания публиката съпроводи изпълнението на Кан-кан из операта на Офенбах „Орфей в ада”.

Образователният концерт завърши с Персийски марш на Йохан Щраус. За него диригентът Славей Тинчев се обърна за помощ от публиката. Желаещи да застанат до диригента бяха много, щастливецът – един. Малкият начинаещ диригент не пропусна нито едно движение на Маестрото.

Публиката – родители и деца, видимо остана доволна от концерта. Такива бяха и коментарите след края му. Организаторите обещаха нова подобна среща, когато в образователната програма ще бъдат включени и танци.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...