Акценти
Начало / Спорт / Детелин Далаклиев е „Спортист на годината” в Плевен

Детелин Далаклиев е „Спортист на годината” в Плевен

Състезателят по бокс Детелин Далаклиев беше избран за „Спортист на годината” за 2012 г. в Плевен. Церемонията по връчването на званието се проведе късно вчера в зала „Катя Попова”. Отличието  на изявения боксьор връчи кметът на града проф. Димитър Стойков. Това е третото звание „Спортист на годината”, което Далаклиев печели в Плевен. През 2009 г. той беше отличен за спечелената световна титла, а през 2010 г. за извоюваната олимпийска квота. Тази година спортистът спечели 423 точки в традиционната анкетата сред обществени личности и спортни журналисти, което го изпрати на първо място и за трети път стана носител на почетното звание.

В категорията  „Най-перспективен млад състезател”  с 56 точки първа в анкетата излезе Рената Петкова – лека атлетика, а боксов клуб „Спартак Плевен” спечели отличието  „Отбор на годината” .

За треньор на 2012 г. в Плевен  беше избран Александър Владимиров, президент на боксов клуб „Мизия 80” и личен наставник на Далаклиев. Наградата му бе връчена от зам.-министъра на спорта Иван Ценов.

Зам.-министър Ценов поздрави наградените и изрази убеденост, че Общината ще продължи да подкрепя спорта и с помощта на министерството ще развива още по-успешна спортна дейност през новата година.

В десетката за „Спортист на годината” попаднаха още Халил Атанасов – борба със 198 точки, Румен Мотовски, бокс – 127 т, Гергана Витанова, карате – 121 т, Антоан Ван, скокове на батут – 119 т, Тихомир Иванов, лека атлетика – 107 т, Росица Николова, карате – 103 т, Живко Митев, конен спорт – 102 т, Диян Петров, бокс – 89 т, Илия Станков, баскетбол – 88 т.

В категорията „Най-перспективен млад състезател” бяха класирани още Илиан Колев, бокс – 45 т и Йосиф Панов, бокс – 33 т. В класацията при отборите на второ място с 47 точки е ПФК „Спартак 1919”, а трети – КБИ „Петромакс” с 46 т.

Детелин Далаклиев:Дано медалите не ми се изплъзват през новата година

Радостен съм, че отново съм избран за „Спортист на годината” на Плевен и благодаря на хората, които оцениха моя труд и гласуваха за мен, сподели след награждаването Детелин Далаклиев.
Той не скри лекото си притеснение, че през последните години успехът сякаш бяга от него. „Дано да имам успех през новата година, защото  след световната титла през 2009 година, медалите все ми се изплъзват и малко ми дотегна да не стигам до успеха, за който се трудя толкова много”, пожела си трикратният носител на приза „Спортист на годината” .

Александър Владимиров: Трябва да вкараме повече деца в залата

Като успешна определя изминалата година  президентът на боксов клуб „Мизия 80”. На първо място сред успехите Александър Владимиров поставя завоюваното трето място на Европейското първенство от Илиан Колев при юноши младша възраст и петото място на Детелин Далаклиев на Олимпиадата в Лондон.

Успешна да бъде и 2013 г. се надява Владимиров, като голямото му желание и други деца от клуб „Мизия 80” да влязат в националния отбор по бокс.

Основната трудност пред треньорите и спортистите в момента е липсата на достатъчно средства, смята Александър Владимиров.  Друга сериозна пречка пред развитието на масовия спорт, според него е тази, че все по-малко деца имат желание да спортуват. А трябва повече деца да вкараме в залите, убеден е треньорът.

Затова той е много радостен, че преди месец са започнали реализациата на програма „Спорт за децата в детските градини”, по която тренират близо 40 деца от две детски градини в Плевен. „Надявам се, че ще ги запалим да се занимават активно със спорт”, каза Александър Владимиров.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...