Акценти
Начало / Новините в снимки / Десетки дойдоха днес на Националното поклонение на остров Персин

Десетки дойдоха днес на Националното поклонение на остров Персин

Хора от цялата страна дойдоха днес на Национално поклонение на репресираните от тоталитарния режим, което беше организирано днес на Втори обект в лагер „Белене” на остров Персин. Сред дошлите да почетат паметта на загиналите в лагера невинни жертви беше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, Румяна Коларова – секретар на президента, народните представители Владислав Николов и Найден Зеленогорски, кметовете на Белене и Плевен – Момчил Спасов и проф. Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, общински съветници, представители на политически и неправителствени организации. Такова поклонение се прави вече 25 години, като сега то премина под мотото „Белене – мост между поколенията”. Поклонението започне с изложба пред католическата църква в Белене, посветена на мъчениците на 20 век.

IMG_0513Белене

След което на Втори обект на лагер „Белене” деца и младежи от Белен представиха вълнуващ спектакъл „Мост между поколенията”, изграден върху спомени на бивши лагерници. Върху сградите от Втори обект и в една от тях беше подредена фото изложба, разказваща историята на лагера и показваща лицата на бивши лагеристи.

IMG_0481Белене

Мечтата ни е да превърнем Белене в място на паметта, място на което всеки може да дойде и да научи повече за свободата и за зачитане на човешкото достойнство, каза отец Паоло Кортези в обръщението си към дошлите на поклонението. „Събрали сме се различни, но обединено от нашата човечност – тя е тук, на тази земя, напоена със сълзите на страдалите наши братя и сестри. Това място е свещено, осветено е с невинна кръв и сълзи и ние не можем да останем безучастни. Събрали сме се тук, за да незабравим, за да си спомним, за да почетем всички по света, попаднали под юмрука на тоталитарната и комунистическата власт. Дълъг е бил кръстният път, изминат от човечеството през 20 век”, изтъкна отец Кортези и призова всички да помогнат за изграждането на парк-мемориал на остров Персин, който той нарече „катедрала на паметта в Белене”.

IMG_0499Белене

На това място разбираме колко е важно да бъдем сплотени като общност, се казваше пък в обръщението на президента Росен Плевнелиев, прочетено от Румяна Коларова.

IMG_0531Белене

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева акцентира върху това, че „съхранената памет за силата на човешкия дух е победа над насилието”. „Нека заедно преминем по мостовете между поколенията, издържали толкова изпитания и съмнения, нека пренесем заедно вярата и достойнството, които са ни така необходими и за днешния ден. Докато направим своя морален избор за отстояване правото си на различие, защото това са основите, върху които ще продължим да изграждаме бъдещото на България”, призова Цецка Цачева. Тя припомни, че след демократичните промени репресираните простиха на своите палачи, макар че те не поискаха прошка от тях. „Бившите затворници и репресирани от тоталитарния режим искаха да сложат край на спиралата от омраза, страх и насилие, чрез която тоталитаризма ограбваше човешкия живот. Отговориха им със забрава и подмяна на паметта за стотиците загинали и десетките хиляди, чиито съдби са разрушени. Ние обаче избираме да помним престъпленията и политическото насилие, за да не ги допуснем никога повече, избираме да съхраним паметта на загиналите и да я предадем на следващите поколения като опора на демокрацията и на защитата на човешкото достойнство и права. От този наш избор зависи как ще продължим да изграждаме нашата национална общност – чрез колективна и гузна забрава или като пълноценна и достойна общност на паметта”, каза още Цачева.

След официалните лица, на сцената се качиха един след друг оцелели лагерници, които в драматичен разказ върнаха лентата към болезнените спомени. Дошлите на поклонението стоически издържаха под все по-жаркото слънце и изслушаха мъчителните им спомени.

Ритуалът продължи с панихида за жертвите на тоталитаризма и с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, поставена на една от сградите на Втори обект.

IMG_0548Белене

IMG_0556Белене

IMG_0559Белене

IMG_0504Белене

IMG_0518Белене

IMG_0508Белене

IMG_0517Белене

IMG_0526Белене

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...

2 коментари

  1. беленчанин

    Десетки?!!?
    Имаше поне 800.

  2. Аз мога да броя

    Десетки?!?!? Вие бяхте ли там?!?!