Акценти
Начало / Здравеопазване / Десетки балони полетяха в небето в знак на солидарност към хората с редки заболявания

Десетки балони полетяха в небето в знак на солидарност към хората с редки заболявания

Както всяка друга година, така и днес, в последния ден на месец февруари,  беше отбелязан Международният ден на редките болести. По този повод пред Централния МОЛ в Плевен студенти от факултет по здравни грижи на Медицинския университет провеждат информационна кампания, целяща да запознае гражданите с редките заболявания.

От тези заболявания страдат милиони хора по света. А в България се смята, че засегнатите са около 400 000 души. Едно заболяване се определя като рядко, когато то засяга 1 на 2 000 души.

 „Макар не всички заболявания да се поемат от Националната здравна каса и да има специфични изисквания за бюджета, който тя отпуска, по този проблем се работи“ – това коментираха днес студентите. „Трудно е, нещата се случват бавно, но има промяна. Има заболявания, за които са се отпускали недостаъчно средства, но с времето те са се увеличавали, или изцяло Здравната каса в последствие е поемала лечението“, казаха още те.

Международният ден на редките заболявания беше отбелязан днес в Плевен, както и в още 14 града на страната с вдигане на ръцете и пускане на разноцветни балони в знак на солидарност към милионите по света, страдащи от редки заболявания. Балоните бяха пуснати както от студентите от МУ – Плевен, така и от случайни минувачи, решили да изразят своята солидарност.

Нели Средкова

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...