Акценти
Начало / Общество / Десетина плевенски общественици почетоха загиналите в Дойранската епопея

Десетина плевенски общественици почетоха загиналите в Дойранската епопея

Дойран

Десетина плевенски общественици почетоха 95-тата годишнина от Дойранската епопея днес. Пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия те поднесоха цветя и наведоха глави за минута в знак на уважение към подвига на героите. Тържественост на ритуала придадоха двама младежи от клуб „Съхрани българското”, които с чувство на гордост държаха запалени факли от двете страни на паметната плоча. Нито един представител на общинското или областното ръководство не присъства на ритуала.

Пройчо Караиванов, който през последните години съдейства за организацията на разнообразни инициатива на плевенския Клуб „Съхрани българското”, информира присъстващите, между които имаше и наследници на загинали в Дойранската епопея, за предстоящи инициативи. Младежите от клуба вече 5-та година почистват паметници не само в региона, но извън страната. Караиванов разказа и за плачевното състояние на паметните знаци, създадени на местата на военните действия по време на Дойранската епопея. Той припомни, че паметната плоча, поставена в Градската градина, е трябвало да заеме мястото си на Дойранско бърдо, но тогавашните държавни ръководители преценяват, че ще стане международен скандал с Македония и не позволяват реализирането на инициативата.

Дойран 1

„Искаме да поставим една паметна плоча на границата между Гърция и Македония на място, което е било българска територия. Там е имало паметна плоча, взривена от сърбите. Отново те са взривили паметника на полковник Каварналиев и са запълнили българските бункери с камъни”, информира той. Още не е ясно колко време ще отнеме събирането на средства за тази инициатива, добави Караиванов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...