Акценти
Начало / Политика / Депутатът Стефан Бурджев пита вътрешния министър за превенцията на битовата  престъпността

Депутатът Стефан Бурджев пита вътрешния министър за превенцията на битовата  престъпността

Питане относно политиката на МВР за превенция и противодействие на битова и конвенционална престъпност в област Плевен постави в петък от парламентарната трибуна народният представител от БСП Стефан Бурджев. При срещите на депутата с граждани от общините в областта, едни от най-често задаваните въпроси са  за  опазване на  движимата и недвижима собственост на жителите и на реколтата на земеделските производители.

От многословния отговор на министър Радев не стана ясно има ли анализ на състоянието на криминогенната обстановка за планиране на конкретни мерки за 2017 година, защото вземането на база данни само от предходната година не дава достатъчна яснота за фактическото състояние на криминогенната обстановка в момента.

„Има ли нужда от окомплектоване на служителите с технически средства, какъв е недокомплекта на Областна дирекция на МВР Плевен, запознат ли сте с порочната практика, пострадали граждани да бъдат убеждавани да се отказват от подадени заявителски материали, и Вие като министър какво ще предприемете за нейното прекратяване?“ Тези  доуточняващи въпроси бяха зададени от депутата Бурджев. В отговор, министър Радев призна, че е невъзможно да бъде опазена реколтата в Плевен и няма как Министерството да се справи с престъпността – никое правителство не се е справило, не само в България, затова е изключително важно до края на годината  да бъдат назначени още 1000 служители, които да подсилят работата на терен.

„Ясно е, че Плевен е регион с икономически затихващи функции, в който безработицата расте и паралелно с нея расте престъпността. Много възрастни хора са обект на издевателства и на набези ежедневно. Много от селищата са пример за това – Петърница, Бъркач, Дисевица, Търнене, Мечка и т.н. Съдействайте и обезпечавайте служителите на реда да работят ефективно, за да могат хората да  чувстват безопасност и сигурност, за да живеят по-спокойно!“. Това каза в заключение Стефан Бурджев, като призова Министъра за повече прецизност в отговорите на питанията на народните представители.

Областен съвет на БСП – Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...