Начало / Образование / Ден на кариерата се проведе в ПГТ „Алеко Константинов” – Плевен

Ден на кариерата се проведе в ПГТ „Алеко Константинов” – Плевен

От началото на тази учебна година Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” е пилотно училище по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” и работи по Програма за кариерно развитие на учениците. Част от програмата е създаването на клуб „Кариера”, който вчера представи дейностите си през годината.

„В клуб „Кариера“ чрез иновативни и индивидуално ориентирани подходи и методи се дава шанс на повече ученици да опознаят себе си, да разширят познанията си за света на професиите и да видят своето място в бъдещето. Ползите от участието в този проект са придобиване на умения за комуникация,  работа в екип, увереност и информираност  по темите, свързани с кариерата, осъзнаване ролята и значението на училището, познаване на документи за кандидатстване за работа и други. Заниманията се провеждат в непосредствена интерактивна среда, което провокира позитивни нагласи и интерес у учениците”, каза Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм.

Учениците от клуб „Кариера“ са провеждали интерактивни упражнения, състезание по професии, професиографска екскурзия за запознаване на учениците с различни професии. Част от дейностите на клуба са срещи с бивши възпитаници на училището  и запознаване с тяхната професионална реализация, срещи-дискусии с представители на ВУЗ и представители на местния бизнес.

В Деня на кариерата бяха направени презентации на тема: „Моята мечтана професия – фотограф“, „Портфолио на ученика- хотелиер“ и „Професии на бъдещето“.

Мероприятието завърши с демонстрация на професионални умения на ученик от 11 клас, присъщи за професията „Хотелиер“.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...