Акценти
Начало / Последни новини / Данислав Гърков от СКШ „Плевен ХХІ” спечели турнир от „Проходна пешка”

Данислав Гърков от СКШ „Плевен ХХІ” спечели турнир от „Проходна пешка”

С абсолютна победа – спечелени 6 от 6 възможни точки и с натрупани 15 точки в генералното класиране, състезателят на клуб „Плевен ХХІ” – 8-годишният Данислав Гърков, спечели първия турнир от веригата „Проходна пешка”, който се проведе на 18 и 19 декември в Плевен.

26 малки шахматисти на възраст до 10 години, от 3 шахматни клуба – „Плевен XXI“, „Спартак Плевен XXI“ и „Пловдив“ премериха сили в турнира. Надпреварата се организира от СКШ „Плевен ХХІ” с учебна цел – подготовка на малките шахматисти за Държавните първенства до 8 и 10 г., които се очаква да се проведат в края на месец май 2016г., обясни мс Христинка Илиева, старши треньор в клуб „Плевен ХХІ“.
Втори се класира съотборникът на Данислав –  Валентин Филипов, с 5 спечелени партии и 14 т. Симеон Тодев от Пловдив взе третата награда със същия актив и натрупани 13 т. от турнира.
Тримата победители бяха наградени с плакет и коледен подарък.
Първенецът получи преходна купа под формата на пешка, която ще задържи до следващия турнир през месецянуари.

11233085_проходна пешка

Победителят във веригата, който ще стане известен след изиграването на шесте ежемесечни турнири, ще спечели електронен шахматен часовник DGT 3000.
Наградата за най-малък участник взе 6-годишният Мартин Попов от ШК „Спартак Плевен XXI“, който с 4 точки се нареди шести в крайното класиране. От момичетата най-добре се представи Нора Рашева от клуба-домакин, която финишира с 4 точки.
Всички състезатели получиха грамоти за участие, а първите 15 – точки за генералното класиране.
Второто издание на „Проходната пешка“ ще се проведе в края на януари, отново в клуба на бул. „Скобелев“ 20.

Победителят в първия турнир от веригата – Данислав Гърков, е ученик във втори клас на НУ „Христо Ботев“ в Плевен. През тази година малкият шахматист спечели и веригата турнири „Млад гросмайстор“ в Плевен, побеждавайки своите конкуренти и в петте издания. А на Националния турнир „Надеждите на България“ в град Трявна състезателят на плевенския клуб извоюва бронзовия медал. Ден след победата в „Проходната пешка“, момчето натрупа и 3 ценни точки от шестте изиграни партии в мъжкия турнир Опен „Плевен XXI“ и направи ниво на постижение 1555, с което се очаква да придобие за първи път fide рейтинг.

10561719_проходна пешка-участници

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...