Акценти
Начало / Крими / Делото срещу трима акушер-гинеколози гледа Окръжен съд – Плевен другата седмица

Делото срещу трима акушер-гинеколози гледа Окръжен съд – Плевен другата седмица

Окръжен съд –Плевен отново ще гледа делото, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен срещу трима акушер-гинеколози в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”. Съдебното заседание  е насрочено за 9 декември от 9.00 часа. В съдебно заседание на 5 ноември бяха проведени разпит на явилите се свидетели, както и бе направено изменение на обвинението от представителя на Окръжна прокуратура –  Плевен по отношение на една от подсъдимите. Тогава делото бе отложено, с оглед призоваване на свидетели.

Обвиненията са повдигнати на С. И. Б., А. Л. С. и Д.П.Д. затова, че на 6 и 7 февруари 2009г., като лекари акушер-гинеколози в УМБАЛ,  по непредпазливост са причинили смъртта на детето на М. В. П., настъпила на 7 срещу 8 февруари 2009г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Според обвинението лекарите са нарушили Закона за здравето, като не са оказали на своя пациент медицинска помощ на принципа на своевременност, достатъчност и качество. Според данните те не са  извършили и необходимите прегледи за проследяване протичането на нормалната бременност, които включват  аускултация на детски сърдечни тонове с ултразвуков апарат, кардиотокографски запис, оценка на рисковете за майката и плода и т.н.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...