Акценти
Начало / Икономика / Действащ музеен парен локомотив  тръгва отново от гара Левски на атракционно пътуване

Действащ музеен парен локомотив  тръгва отново от гара Левски на атракционно пътуване

Възстановеният за движение на собствен ход под пара действащ музеен парен локомотив No: 16.27 ще пътува утре по линията Левски-Ловеч-Троян.

Атракционният влак този път ще е с кинематографична насоченост – ще пътува във връзка със заснемането на клип на певицата Хилда Казасян. Живописната долина на река Осъм ще е подходящ фон за артистичната изява.

Предизвикващият голям интерес възстановен парен локомотив вече за втори път осъществява пътуване с начална гара Левски. В края на месец март той пътува по ж. п. линиите Левски – Свищов и Левски – Ловеч – (Троян).

Според предварителното разписание утре той ще тръгне от гарата в Левски в

16:05 ч. Следващите спирки са: Александрово – пристига в 16:33 ч. – тръгва в 17:13 ч, Дойренци – пристига в 17:29 ч. – тръгва в 17:54 ч., Ловеч север – тр. 18:13 ч., Ловеч – тръгва 18:23 ч., Троян – пристига в 19:15 ч.

Обратно влакът тръгва от Троян в 20.00 часа и в Левски е в 22 часа. 

Парния локомотив No: 16.27 днес, на  Гергьовден, тегли туристически пътнически влак в участъка Горна Оряховица – Трявна. Интересът към това пътуване е толкова голям, че от БДЖ са осигурили допълнителен вагон. По пътя на влака са предвидени различни изяви за повече празничност.

В междинните ж. п. гари духови оркестри ще посрещат композицията.

Певицата Хилда Казасян ще отправи музикален поздрав към пътуващите с влака. А превозвачът БДЖ ЕАД е осигурил изненади за всички пътниц, носещи слваното име Георги, както и за другите именици.

В състава на влака ще е включен и личният вагон на последния действащ български монарх – Цар Борис III от състава на бившия „Царски влак“, днес „Корона експрес“, който ще може да бъде разгледан отвътре.

Предвидено е поклонническо посещение на Дряновския манастир и богата културна програма в Трявна.

Локомотив. No: 16.27 е един от двата действащи локомотива от тази серия в целия свят. Другият е в Люксембург. Локомотивът е втората по мощност парна локомотивна серия в цялата ни история, както и последната парна локомотивна серия, доставена като нови единици у нас.

Снимка: БДЖ

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...