Акценти
Начало / Политика / Дебат за бъдещото на Автогара Плевен предлагат от БСП

Дебат за бъдещото на Автогара Плевен предлагат от БСП

Дебат за категоризацията на Автогара Плевен и за нейното бъдеще са готови да инициират от Общинския съвет на БСП – Плевен. Това заяви председателят на общинската структура Свилен Атанасов на пресконференция днес в Пресклуба на БТА в Плевен. Поводът за пресконференцията беше гласуваното от местния Общински съвет решение за преобразуване на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” в еднолично акционерно дружество. „БСП Плевен се е водила единствено от интересите на плевенските граждани затова нашите общински съветници са гласували против предложението. Защото смятаме, че трябва да се запазят общинските предприятия. Те осигуряват работни места и посредством печалбата си  гарантират социалните и други плащания на Община Плевен”, обясни Свилен Атанасов.

 Няма как да се посегне на общинско предприятие, когато през последните 6-7 години се развива стабилно,  увеличават се приходите със 100-150 000 лв за година и се увеличава печалбата му със 100 000 лв. годишно, посочи общинският съветник Цветко Цветков, като подчерта, че тенденцията е през тази година Център за градска мобилност да реализира по-висок финансов резултат. По мнението на Цветко Цветков една от основните причини за това е много добрият контрол и отчетност, опровергавайки по този начин твърденията на вносителите на предложението за преобразуване на общинското предприятие. Цветков обясни още, че важен мотив да гласуват против предложението е това, че са застанали зад интересите на избирателите си.

Цветков изтъкна, че е „пагубно желанието” за преобразуване на всички общински предприятия в Плевен, защото те ще формират солидна печалба. Нашата задача като съветници е да ги подкрепяме да развиват стопанската си инициатива, защото тя има и значима социална дейност, заяви общинският съветник.

Според участниците в пресконференцията дебатът около преобразуването на Центъра за градска мобилност  е фокусирал вниманието върху един нерешен проблем – за категоризацията на Автогара Плевен. Затова от БСП Плевен са изпратили писмо до кмета Георг Спартански, с което молят да се направи анализ на инвестиционната програма на Община Плевен и да се намерят възможности за корекции в нея, за да бъде поставено началото на важни инвестиции в Автогара Плевен. Тук беше посочено изграждане на бариера, на навеси, ремонт на плаца на Автогарата и осигуряване на видеонаблюдение. „Всичко това да се заложи в инвестиционната програма за догодина, а още сега да се стартира този процес, за да се покаже воля, че се работи за промяна”, каза Цветко Цветков. Той е убеден, че със стартирането на тези дейности ще отпаднат съмненията за продажба или отдаване под наем на Автогарата. Общинският съветник Бойко Тодоров също подкрепи идеята за дебат за категоризацията на Автогара Плевен. Но той повдигна няколко много важни проблеми, за които БСП ще бъде твърда, но конструктивна опозиция. На първо място Бойко Тодоров посочи състоянието на детските площадки в града, особено на изградените по европейски проекти.”Питам кмета дали има компетентни граждани, които да направят сигнал до съответния проект и да плащаме глоби”, зададе той задочен въпрос към Спартански. Тодоров повдигна отново проблема с безопасността на ул. „Лозенка”, живеещите на която не веднъж са поставяли  въпроса за адекватна реакция от страна на общинската администрация, за да се предотвратят катастрофите там.

Тодоров поиска прозрачност около това кой почиства речните корита в града. „Важно е да се знае кой се занимава с това – 150 000 лв. е сериозна сума за почистване на барата”, коментира той.

Емил Райков пък допълни, че като конструктивна опозиция ще изискват да бъдат направени подобрения в кварталите на Плевен. „В момента има огромна разлика между центъра и крайните квартали. Затова ще изискваме да се направи нещо и в кварталите”, подчерта Райков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...