Акценти
Начало / Здравеопазване / Двудневен семинар по роботизирана хирургия с международно участие започна днес в Медицинския университет

Двудневен семинар по роботизирана хирургия с международно участие започна днес в Медицинския университет

Водещи специалисти от Италия, Румъния и България  ще вземат участие в започналия днес в Телекомуникационния ендоскопски център към Медицинския университет в Плевен Международен семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. Това е пето поредно издание на международния научен форум и с него се отбелязват пет години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия  в България от проф. Григор Горчев.

Той откри днес семинара и изнесе първата пленарна лекция. Преди това ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов подари на проф. Горчев специално подготвен колаж по повод годишнината от първата операция с робот Да Винчи, извършена от проф. Горчев през 2008 г. В лекцията си проф. Горчев представи постигнатото от плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия. По-късно той ще участва в първата сесия „Хирургия на живо” като хирург на конзола в гинекологични интервенции с роботизираната система. Проф. Горчев ще направи операция на жена с рак на шийката на матката, която ще се наблюдава и дискутира от аудиторията на форума. Модератор ще бъде италианският хирург проф. д-р Енрико Виза, който е специален гост на тазгодишния международен семинар. Проф. Виза е водещ онкогинеколог в клиника в Рим. Днес проф. Виза изнесе и пленарна лекция .

Утре форумът ще продължи с лекция на ректора на Медицинския университет и специалист от екипа по роботизирана хирургия – проф. д-р Славчо Томов.

По време на семинар за поредна година в Телекомуникационния ендоскопски център – Плевен ще бъде демонстрирана роботизирана система от най-ново поколение, даваща възможност за обучение и участие на двама хирурзи по време на операцията. Ще бъде предоставен и уникален симулатор за обучение, на който участниците в семинара ще усъвършенстват техниката на минимално-инвазивната хирургия върху жива тъкан. В тренировъчния курс ще се включат петима специалисти от Румъния, Гърция и България. Българските участници са трима хирурзи от Университетската болница в Плевен и това е екипът, който се подготвя за роботизирана хирургия на коремната област. Курсът по време на семинара е първата стъпка към обучението им, след което предстои още едно обучение в Старсбург, обясни проф. Славчо Томов.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...