Акценти
Начало / Политика / „Движение България на гражданите“: Цените ще паднат, когато спрат зулумите с държавната „Марица Изток“ 2

„Движение България на гражданите“: Цените ще паднат, когато спрат зулумите с държавната „Марица Изток“ 2

Увеличението на дела на електроенергия от държавната ТЕЦ “Марица изток 2” за крайните потребители ще доведе донамаляване цената на тока и съответно намаляване на енергийната бедност. Цените ще паднат, когато енергийни тарикати спрат да правят зулуми. Това е заявил Христо Ангеличин, член на Националния съвет на „Движение България на гражданите“, на пресконференция на тема: “Наследството на ГЕРБ в енергетиката”, съобщават от пресцентъра на партията.

Ангеличин е представил данни, според които след 2010 г., делът на електроенергията от ТЕЦ-а в общия микс, достигащ през ЕРП-тата до гражданите, намалява драстично, въпреки че е вторият най-евтин ток след този от АЕЦ „Козлодуй“. Към момента от близо 30 млн. кВтч, които се потребяват на регулирания пазар, едва 2,167 млн. кВтч идват от топлоцентралата, а тя е и вторият най-голям производител на електронерегия след ядрената централа.

Това прави дял от едва 7.35%. “Това налага следното „обосновано предположение“:  съществува схема за облагодетелстване на определен кръг лица, посредством закупуване на евтина електорнергия от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и продажбата й на пъти по-висока цена”, коментирал Ангеличин. Той е категоричен, че държавата може да овладее този процес, тъй като централата е 100% държавна собственост. “ Всички енергийни тарикати купуват от ТЕЦ “Марица Изток 2” евтина енергия и ни я препродават скъпо като едни лихвари“.

“Движение България на гражданите” настоява престурктуриране на пазара, за да се вкара централата пропорционално в общия портфейл на регулирания пазар за България”, заключил Христо Ангеличин. По думите му спешно трябва да се намери отговор на следните въпроси: кой и защо през 2010 г. „изведе“ централата на свободния пазар и защо тази тенденция се запазва и до днес, както и кои са облагодетелстваните фирми, закупували електроенергия от ТЕЦ “Марица Изток 2”.

Валентин Стоянов, енергиен експерт към “Движение България на гражданите”, е посочил, че ситуацията в държавните “Мини Марица Изток” е критична. Въпреки че там работят над 7000 души, а въглищата от Маришкия басейн осигуряват половината електроенергия в страната, дружеството се води към умишлен фалит с цел скрита приватизация, коментирал Стоянов.

Според Стоянов, служебното правителство трябва да предприеме бързи действия за справяне с енергийната бедност в страната. Той е посочил, че преди 2009 г. 300 хил. домакинства са ползвали енергийни помощи, докато сега са 200 хил., въпреки влошената икономическа ситуация. “Енергийната бедност ще бъде адресирана правилно тогава, когато се направи анализ на ценообразуването на електроенергия и се види къде изтичат пари, плащани после от гражданите”, каза още енергийният експерт. По думите му освен в неправилния микс, причината се корени и в това, че се признават инвестиционни разходи от по 100 млн. лв. “на юнашко доверие”.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...