Начало / Култура / Боян Папазов и Румен Леонидов сред авторите в тазгодишното издание на конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Боян Папазов и Румен Леонидов сред авторите в тазгодишното издание на конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Носителят на Голямата награда за нова българска драматургия на името на Иван Радоев през 2007 г.  – драматургът Боян Папазов, отново е сред участниците в тазгодишното издание на конкурса. Пиеса е изпратил и поетът Румен Леонидов.  Сред другите известни имена са Валери Какачев, Огнян Антов, Петя Миладинова – номинирани автори в предишни издания на конкурса. Пиеса е подала и Мария Станкова, спечелила поощрителна награда през 2009 г.

Ден преди крайният срок за предаване на конкурсните творби са постъпили близо 50, научихме от Ивет Костова, драматург на ДТ „Иван Радоев”.  Прави впечатление, че почти половината от пиесите са детски за куклен театър, разкри Ивет Костова. Според нея това недвусмислено показва, че драматурзите са осъзнали настъпилата крайна необходимост децата най-сетне да влязат като зрители в театъра и да възпитават от малки стойностни естетически критерии.

Сега на ход е журито, което трябва да определи тазгодишния носител на голямата награда. Ще бъдат връчени и две поощрителни награди – за куклен и за драматичен театър.  Членове на журито са театроведите Богдана Костуркова и Светлана Бенева, и драматургът Панчо Панчев.

Резултатите от седмия Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” ще бъдат обявени на 30 март, когато е роден големият български драматург. Голямата награда е 2000 лева, поощрителните са по 500 лева.

В последното издание на конкурса през през 2011 г. бяха номинирани 10 пиеси от участвалите 90 автори. Голямата награда тогава взеха Здрава Каменова и Калин Ангелов за „Гарфънкъл търси Саймън“, а двете поощрителни награди – Тошо Лижев и Георги Георгиев.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...