Акценти
Начало / Култура / Две плевенски поетеси сред наградените лауреати на третия Международен конкурс за поезия “Лирични гласове”

Две плевенски поетеси сред наградените лауреати на третия Международен конкурс за поезия “Лирични гласове”

HRISTINA KOMAREVSKA

На 28 май 2014г., в салона на Народно читалище “Н.Й. Вапцаров-1922”, София, на специална церемония получиха своите призове лауреатите на третия Международен конкурс за поезия “Лирични гласове” – София, България, 2014 г. Сред отличените са двама членове на Дружеството на писателите в Плевен. В раздел „Български автори” с диплом и книги са наградени поетесите Христина Комаревска за книгата си „След тътена страшен” и Татяна Любенова за “А възвишенията светят в лятна риза”.

TATYANA L.

Носител на Голямата награда в раздел „Български автори“  е Евстати Бурнаски.

EVSTATI BURNASKI I EVTIM EVTIMOV

В раздела за чуждестранни автори с Първа награда е отличен Дашамир Мало, Албания – “Бухалът”. Тук също има плевенско участие, тъй като преводът е на плевенската поетеса Здравка Шейретова, която е и член на Дружеството на писателите в Плевен

Плевенска връзка има при представените нови книги в края на вечерта. Авторът на “Цариградски друм” – Братислав Петрович, е чуждестранният автор, който е изявил желание да стане член на Плевенското дружество на писателите. Това е възможно, след като на последното си отчетно-изборнои събрание Дружеството прие промени в Устава си, които позволяват да бъдат приемани като почетни членове чуждестранни писатели.
Организатори на конкурса „Лирични гласове”са  Асоцияция на младите български писатели “Икар”, Сдружение на софийските читалища, вестник “Новият пулс”, издателска къща “Илинда”, издателство “Българска книжница”, издателска къща “Персей”.

Вечерта завърши с рецитал на наградените автори. Водеща на вечерта бе поетесата Романьола Мирославова, по чиято идея е създаден конкурса. В залата бе и големият български поет Евтим Евтимов, който е председател на журито.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...