Начало / Крими / Двама рецидивисти ще лежат общо 17 години за извършени кражби в Ставерци

Двама рецидивисти ще лежат общо 17 години за извършени кражби в Ставерци

Двама извършители на грабеж са осъдени от Окръжен съд – Плевен вчера. Разследването по случая започва незабавно след постъпила информация на 10 декември 2015 година, че в дома си 81-годишен от Ставерци е нападнат и ограбен от непознати. След нанесен побой и заплахи, нападателите отнели портмоне с 32 лева. При огледа на местопрестъплението криминалистите установили, че извършителите са влезли в къщата след като са разбили входна врата на приземен етаж. От проведените незабавни оперативно–издирвателни мероприятия са установени извършителите на престъплението – 18-годишен и 40-годишен, и двамата местни жители. Последващи процесуално-следствени действия са установили, че мъжете в съучастие и сговор за времето от 20 часа на 9 декември до 8 часа на 10 декември м.г. са извършили и взломна кражба от частен дом в селото, за да откраднат замразени меса в различни пакети и 20 кг брашно. При огледа е изяснено, че са проникнали в имота чрез разбиване на прозорец на помещение, пригодено за баня в стопанска постройка.

Половин година по-късни, с присъда от 16.06.2016 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия К.К.Ц. за виновен в това, че на 09.12.2015 г. в с. Ставерци, при условията на опасен рецидив, в съучастие, като извършител с М. Г. К., отнел парична сума от 32,00 лв. и мъжко кожено портмоне от владението на Д. М. Д. от същото село без негово съгласие, като заварен на място на престъплението, употребил сила, за да запази владението върху паричната сума и портмонето.

Подсъдимият е обвинен и че през периода от 28.11.2015 г. до 10.12.2015 г. в с. Ставерци, при условията на опасен рецидив, сам и след предварителен сговор с М. Г. К., чрез разрушаване на прегради, отнел чужди движими вещи от владението на различни собственици на обща стойност от 604,50 лв., без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

За извършените редица кражби той е осъден на петнадесет години лишаване от свобода. Съдът е намалил така определеното наказание с една трета или подсъдимият К.К.Ц. трябва да изтърпи наказание в размер на десет години лишаване от свобода.

К.К.Ц. е обвинен и в това, че на 09.12.2015 г. в с. Ставерци, в съучастие, като извършител с М. Г. К., влязъл в чуждо жилище (дома на Д. М. Д.), като употребил за това сила. За това престъпление той е осъден на пет години лишаване от свобода, като така определеното наказание е намалено с една трета на три години и четири месеца лишаване от свобода.

Съдът е наложил на подсъдимия К.К.Ц. едно общо най-тежко от определените му за изтърпяване наказания в размер на десет години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в Затвор.

Със същата присъда съдът е признал подсъдимия М.Г.К. за виновен за извършването на същите престъпления. Съдът налага на подсъдимия М.Г.К. едно общо най-тежко от определените му за изтърпяване наказания в размер на шест години и осем месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим в Затвор.

Двамата подсъдими трябва да заплатят солидарно на гражданския ищец и частен обвинител Д.М.Д. сумата от 4 000 лева като обезщетение за причинените му неимуществени вреди в резултат на престъплението ведно със законната лихва, считано от 09.12.2015 г.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...