Акценти
Начало / Култура / Двама изключителни музиканти солисти тази вечер на Плевенска филхармония

Двама изключителни музиканти солисти тази вечер на Плевенска филхармония

Баща и дъщеря – Борислав Йоцов, кларинет  и Надежда Йоцова, пиано, ще са солисти тази вечер на Плевенска филхармония в един концерт за ценители.

В програмата ще звучат Клезмер валс и Фламенко от Хулио Доминго, Фантазия за кларинет и оркестър от Ангел Заберски и Концерт за пиано и оркестър N2 от Сергей Рахманинов. Диригент – Деян Павлов.

Началото на концерта е от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Изявената пианистка Надежда Йоцова печели първите си награди още в ранна възраст. Едва 17-годишна изнася соловия си дебют с оркестър. Впоследствие е солирала на почти всички български оркестри. Специализира камерна музика в Германия при проф. Герит Цитербарт. Има съвместни изяви и звукозаписи със Стойка Миланова (цигулка, България), Кана Сугимура (Япония) и Борислав Йоцов (кларинет, Бъгария).

Понастоящем Надежда Йоцова концертира активно в Германия и България, има богат преподавателски опит и работи като клавирен педагог в Германия.

Борислав Йоцов е завършил НМУ „.П. Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира при Мишел Ариньон в Париж и при Марк Нучо в САЩ. Печелил е първи награди на няколко национални конкурса и ІV награда на конкурса „Принц Филип” в Брюксел. Преподава в НМА и НМУ. Имал е десетки солови рецитала, бил е солист на всички наши симфонични оркестри и на Биг-Бенда на БНР. Концертирал е в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия и др. Борислав Йоцов е избран за „Музикант на годината” на БНР в категория „Активна творческа дейност” през 2004 г. През 2005г. става носител на „Кристална лира” на СМТБ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...