Акценти
Начало / Общество / Двама възпитаници на Вяра Савова с награди от областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата”

Двама възпитаници на Вяра Савова с награди от областния кръг на конкурса „С очите си видях бедата”

 рисунка

Двама възпитаници от Школата по натурно рисуване на Вяра Савова са спечелили награди от областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. В проявата млади художници от областта представиха тежката и отговорна работа на спасителите и пожарникарите. Отличените творци са 15-годишната Антония Александрова и 11-годишния Стелиян Царов, които развиват  таланта си при Савова.

Награждаването на всички победителите ще проведе на 29 май от 11 часа  в Областна администрация Плевен на I етаж. В периода 28-30 май 2014 година в атриумното пространство на I етаж в сградата на Областна администрация – Плевен ще бъдат изложени рисунки на млади художници, класирани на проведените общински конкурси и номинирани за участие в заключителния етап от областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, информират от МВР – Плевен.

Мероприятието е съвместна инициатива между Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, Регионалния инспекторат по образованието – Плевен и Областен управител на област Плевен.

По традиция всяка година младите художници от областта представят чрез свои творби тежката и отговорна работа на спасителите и пожарникарите, участващи в спасителни операции и борещи се с огнената стихия или природните бедствия. Целта на конкурса е да се формира естетически вкус на децата при възприемане на живота и обкръжаващата среда чрез изобразителното изкуство и да се провокира интересът им към изключително отговорната работа на пожарникарите и спасителите.

Тематично конкурсът обхваща изучаваното учебно съдържание за действия при възникване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, оказване на първа помощ на пострадали и взаимопомощ. Разглеждат се природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, терористични актове и пожари, екологични катастрофи и провеждането на спасителни акции на специализираните екипи по пожарна безопасност и защита на населението.

В конкурса участват ученици от 6 до 18 години – от 6 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години, като са разпределени в три категории, с оглед най-обективно определяне знанията и уменията им съобразно учебната подготовка. Първа категория са учениците от всички общообразователни училища и обслужващи звена в системата на МОН. Втора категория са ученици от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство. Трета категория са ученици от специализирани училища и домове за деца в неравностойно положение.

В областния етап на конкурса участват всички рисунки, класирани на първите три места във всяка възрастова група и категория от проведения общински етап. До участие в националния етап се допускат класиралите се в областното съревнование. С рисунките на победителите на финалния етап ще се организира изложба и ще се проведе официална церемония по награждаване. Участниците от трета възрастова група от 15 до 18 години от трите категории, заели призови места в конкурса, ще се ползват с предимство и право на стипендия по „Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби” на МОН.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...